Aanmeldinformatie

Klaar voor de start!

De Wegwijzer als eerste school

 

Oei wat spannend, de eerste schooldag!
"Hoewel je kleuter al een flinke meid of kerel begint te worden, is het een stap waar je als ouder misschien best een beetje moeite mee hebt. En dat is ook logisch. Je vraagt je van alles af. Zal mijn kind de school wel leuk vinden? Zal hij wel vriendjes kunnen maken? Vindt hij de juf wel lief? Zal hij goed mee kunnen komen met de andere kinderen? Je zult je kind toch een beetje los moeten laten en dat is voor zowel ouder als kind best eng.”

5 oefendagen, een fijn begin
Om ervoor te zorgen dat de overgang niet al te groot is, hebben we op onze school 5 oefendagen waarop uw kind kennis kan maken met de school, de leerkracht en de andere kinderen van de groep.

Eén maand voor de eerste schooldag neemt de leerkracht van de groep waarin uw kind geplaatst wordt telefonisch contact met u op om af te spreken op welke dagen uw kind mag komen oefenen. De leerkracht vertelt u dan ook hoe een en ander op die dagen in zijn werk zal gaan en natuurlijk worden de vragen die u heeft zo goed mogelijk beantwoord.

Wij maken graag kennis met u en uw kind.
Maak vandaag nog een afspraak: Klik Hier!›
Wij nemen contact met u op.

Wennen aan school

Loop voordat uw kind voor het eerst gaat oefenen een paar keer langs het gebouw en vertel dat dit de school is waar uw kind naartoe gaat. Vertel uw kind dat de eerste schooldag er aankomt en dat u hem/haar natuurlijk weer op komt halen als het tijd is. Het klinkt heel logisch maar veel kinderen vinden het heel fijn om dat toch even te weten. Geef duidelijkheid aan uw kind. Vertel wat de naam van de leerkracht is, wat er ongeveer gebeurt in de klas en welke vriendjes ook al naar school gaan. Zo kan uw kind zich alvast een beetje voorbereiden.

Als de dag zelf aanbreekt, is het logisch dat uw kind er wat tegenop ziet. Dat begrijpt iedereen en zeker de leerkracht. Vertel uw kind dat u begrijpt dat het spannend is en dat hij/zij even zal moeten wennen. Dat is helemaal niet erg. Ga samen met uw kind de klas in en maak samen kennis met de leerkracht.

Neem als de schooltijd begint afscheid en vertel nogmaals dat u uw kind straks weer ophaalt. Ga daarna, hoe moeilijk dit soms ook is, zo snel mogelijk weg. Hoe langer ouders in de klas blijven of voor het raam blijven staan, hoe langer sommige kinderen die mogelijkheid gebruiken om het afscheid uit te stellen. De leerkracht zorgt er samen met de andere kinderen voor dat uw kind zich snel thuis zal gaan voelen.

In de laatste 4 weken van het schooljaar worden er geen oefendagen ingepland. Wanneer uw kind meteen na de zomervakantie mag starten, ontvangt uw kind een uitnodiging voor een kennismakingsmiddag die zo’n 3 weken voor de zomervakantie wordt gehouden. Op die middag maken alle kinderen van de school kennis met de leerkracht van de groep waarin zij na de vakantie gaan beginnen.


De Wegwijzer als nieuwe school

Wanneer uw kind al op een basisschool zit en u wilt uw kind overplaatsen naar De Wegwijzer (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een verhuizing), dan vindt er altijd overleg plaats tussen de beide scholen voordat de inschrijving definitief wordt gemaakt.

De school waar uw kind was ingeschreven, zorgt voor een onderwijskundig rapport en een bewijs van uitschrijving, dat naar De Wegwijzer wordt gestuurd. Natuurlijk kunt u dit onderwijskundig rapport, wanneer u dat wilt, inzien.